Pieczenie ciast i tortów – poradnik Karoliny

Słodkie wypieki- mity i wskazówki.

Poniżej przedstawiamy kilka mitów, które utrudniają nam życie oraz wskazówki, pomocne przy pieczeniu ciast, tortów i nie tylko

 

1) Biszkopt- oddzielne ubijanie białek?

W wielu przepisach można znaleźć poradę brzmiącą: „(…)żółtka utrzyj z cukrem, a w oddzielnej misce ubij białka na sztywno”. Ma to na celu sprawić, by ciasto było bardziej napowietrzone, a co za tym idzie, by nasz biszkopt był bardziej puszysty. Z obserwacji wynika, że jest to nie prawda. Ubijanie całych jajek z cukrem jest równie skuteczne, co wyżej wymieniona metoda, jednak dodatkowo zaoszczędzamy sporo czasu. Warto spróbować!

 

2) Grudki mąki w cieście.

Często zdarza się, że w chlebie lub cieście, po ukrojeniu znajdujemy białe grudki. Jest to nierozmieszana, zbita mąka, która nie wygląda zbyt estetycznie i nie jest przyjemna w smaku ani w konsystencji, gdy się na nią natrafi. Warto przesiać mąkę przez sito, zanim dodamy ją do naszych wypieków- pozbędziemy się wszelkich gródek, co pomoże nam w łatwiejszym wymieszaniu mąki z innymi produktami.

 

3) Tylko cukier puder?

Wiele osób zastanawia się jaki cukier najbardziej nadaje się do wypieków. Cukier puder jest na pewno dobrą propozycją, ponieważ szybko i równomiernie rozpuszcza się w przygotowywanej masie, aczkolwiek nie jest to jedyna forma cukru jakiej możemy używać. Warto wypróbować też drobny cukier, który ma mniejsze kryształki i również dość szybko rozpuszcza się podczas mieszania. W tej formie dostępny jest zarówno cukier biały jak i cukier brązowy (nierafinowany)

 

4) Czy można zastąpić masło/margarynę olejem?

To częste pytanie, ale nie ma na nie jednej odpowiedzi- zależy to od rodzaju ciasta. Do ciast kruchych zaleca się używanie masła, smalcu lub ich mieszanki, ponieważ to one nadają ciastu kruchości.

 

5) Bakalie opadające na spód ciasta.

Często piekąc keks lub inne ciasto z bakaliami, spotykamy się z problemem opadających na dno dodatków. Przed samym pieczeniem warto obtoczyć suszone owoce w mące, dodać je do ciasta, wymieszać łyżką i wstawić ciasto do pieca. Obtoczenie bakalii w mące przed dodaniem ich do masy powinno zapobiec ich opadaniu i sprawić, że będą one

 

6) Ubijanie bezy.

Beza, to deser składający się z białek i cukru. Jest to jednak dość kapryśny deser i warto wspomóc się kilkoma prostymi wskazówkami, by wyszła nam jak najlepiej. Białka powinny być mocno schłodzone oraz należy dodać do nich szczyptę soli, aby białka ubiły się ‚na sztywno’. Białka można również zakwasić, dodając odrobinę soku cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *